maanantai 1. kesäkuuta 2020

Merirosvolaiva maitotölkistä


Askartele maitotölkistä, vanukaspurkista ja jäätelötikuista merirosvolaiva

Hiiohoi! Ankkurit ylös!

Tarvitset vähän mielikuvitusta, tyhjän maitotölkin, vanukaspurkin, jäätelötikkuja ja poikaenergiaa! 
Saat aikuisen ja lapsen yhteisen hetken, merirosvolaivan leikittäväksi  -ja taatusti sotkua! Sotkun saa siivottua, mutta laiva saattaa kestää leikeissä pitkään ja lapsuusmuisto ikuisesti.

Merirosvolaiva maitotölkistä oli yksi onnistuneimmista kädentaitoprojekteistamme ikinä. Merirosvoteema kiehtoi neljävuotiasta Nappisilmää ja hän osallistui innokkaana laivan ideointiin ja värivalintoihin. Hän pääsi tekemään monta työvaihetta itsenäisesti ja osan avustetusti. Tarvittavat materiaalit löytyivät kotoa ja suurin osa niistä oli kierrätysmateriaalia. Nappisilmä innostui merirosvolaivasta niin paljon, että halusi askarrella vielä toisen serkkupojalleen. Hän myös ilmoitti, että haluaa seuraavista synttäreistään merirosvosynttärit!


Askartele lapsesi kanssa merirosvolaiva maitotölkistä


Tarvikkeet

 • sakset ja liimaa
 • tyhjä maitotölkki
 • vanukaspurkki
 • muovikorkki
 • 2 puutikkua mastoiksi
 • 2 jäätelötikkua
 • 1 peruna ja veitsi
 • vaahtomuovin pala, esim. pesusieni
 • mustaa kartonkia merirosvopurjeisiin
 • värillisiä kartongin paloja laivan kantta, lippuja ja viirejä varten
 • lankaaa viirinauhaa ja narutikkaita varten
 • hammastikkuja
 • kangastilkku kolmiopurjeeksi
 • askartelumaalit

Maitotölkistä askarreltu merirosvolaiva

Ohje
 1. Leikkaa tyhjän maitotölkin kylkeen aukko sille puolelle, jolta maitotölkki on avattu. Leikkasimme kaksi eri mallia: vihreässä laivassa koko kylki on leikattu irti ja sinisen laivan keulaan on jätetty osa kylkeä leikkaamatta laivan kanneksi.
 2. Maalaa laivan runko haluamallasi värillä askartelumaalilla.
 3. Maalaa 2 mastoa ja 2 jäätelötikkua ja anna niiden kuivua.
 4. Liimaa yksi jäätelötikku laivan keulaan viistoon ylöspäin, kohtaan, josta maitotölkin nokka on avattu, ja liimaa samalla nokka kiinni.
 5. Leikkaa mustasta kartongista kaksi suorakulmionmuotoista purjetta, joista toinen on vähän suurempi.
  Kaiverra perunanpuolikkaasta leimasin ja paina merirosvolippu
 6. Leikkaa peruna puoliksi ja kaiverra veitsellä molemmista puolikkaista leimasimet, yhdestä puolesta pääkallo ja toisesta puolesta luu.
 7. Tuputa leimasimiin valkoista askartelumaalia vaahtomuovin palalla ja paina purjeisiin merirosvologo: pääkallon alapuolelle kaksi luuta ristiin.
 8. Painokuvien kuivuttua tee molempiin pääkallopurjeisiin saksien kärjillä pieni pyöreä reikä purjeen yläreunaan ja alaeunaan, keskelle purjetta. Työnnä masto reikien läpi siten, että pienempi purje tulee ylemmäs ja suurempi purje alemmas. Reikien on hyvä olla niin pieniä, että purje pysyy tiukasti paikoillaan eikä valu.
 9. Leikkaa tyhjän vanukaspurkin pohjaan pieni pyöreä reikä saksien kärjillä ja työnnä toinen masto reiän läpi. Saat purkista tähystyskorin.
 10. Leikkaa kangastilkusta kolmionmuotoinen purje ja liimaa sen alareunaan toinen jäätelötikku. Liimaa purje toiseen mastoon vanukaspurkin alapuolelle siten, että jäätelötikku jää alareunaan vaakatasoon.
 11. Leikkaa punaisesta kartongista kolmiot ja liimaa ne molempien mastojen huippuun.
 12. Leikkaa vaahtomuovista laivan pohjan kokoinen pala ja laita se laivan
  Merirosvolaivan askartelu kierrätysmateriaalista
  pohjalle sisäpuolelle. Tee vaahtomuoviin pystysuorat viiltoreiät ja työnnä mastot pystyyn reikiin. Halutessasi voit leikata laivalle kannen kartongista peittämään vaahtomuovia ja tehdä siihen reiät mastoja varten.
 13. Leikkaa värillisistä kartongin paloista pieniä kolmioita ja liimaa ne langanpätkään viirinauhaksi. Solmi viirinauha yhdestä päästä kiinni laivan keulaan jäätelötikkuun ja toisesta päästä etummaisen maston huippuun.
 14. Leikkaa muovikorkkiin reikä keskelle ja maalaa se punavalkoiseksi pelastusrenkaaksi. Kiinnitä pelastusrengas laivan kylkeen liimalla tai langanpätkällä roikkumaan.
 15. Solmi narutikkaat hammastikuista ja langasta ja liimaa ne tähystyskorin reunaan roikkumaan.
Create a pirate ship using milk carton


Vinkkejä
 • Meidän askartelemissa laivoissa sininen tähystyskori on Jacky Makupala maitosuklaavanukkaan purkki ja keltainen kori on kinuskivanukkaan purkki.
 • Jos haluat tehdä merirosvologot purjeisiin helpommin, voit jättää perunapainannan väliin ja tulostaa netistä pääkallokuvat ja liimata ne purjeisiin.
 • Meillä aikuinen piirsi kartonkiin leikattavien osien ääriviivat lyijykynällä ja lapsi leikkasi osat irti. Lapsi maalasi maitotölkin ja puuosat itsenäisesti ja liimasi osat ohjatusti yhteen. Aikuinen kaiversi perunaleimasimet ja lapsi painoi pääkallologot. Voit soveltaa aikuisen ja lapsen työjakoa oman lapsen iän ja taitojen mukaan. Muutenkin toivomme, että ohjeemme innostaa soveltamaan ja kehittämään ideaa eteenpäin!

Paina perunanpuolikkaalla merirosvolippu

Emme ole vielä kokeilleet merirosvolaivan uittamista järvessä, mutta Nappisilmä on leikkinyt sillä kotona. Maitötölkki pitää kyllä vettä, mutta laiva saattaa kaatua aalloissa, ja kartonkiset purjeet eivät kestä vettä. Laivan voi tehdä vedenkestävämmäksi käyttämällä kartongin tilalla kangasta ja liiman tilalla lankaa. Tulettehan kertomaan, miten kävi, jos kokeilette laivan uittamista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luetuimmat blogipostaukset