Heräsin huomaamaan, että jouluun on alle kuukausi aikaa! Ihana kuukausi aikaa askarrella! Tänä vuonna tosin askarteluani vähän häiritsee opinnäytetyön kirjoittaminen.
Olin tehnyt lasimosaiikkisen enkelilyhdyn jo aikaisemmin, mutta siitä näytti puuttuvan jotain. Tein lyhtyyn vielä koristesangan metallilangasta ja lasihelmistä.
Tein lyhdyn isosta hillopurkista. Pienet pilttipurkit voivat poksahtaa rikki lämpökynttilän lämmöstä, mutta isommat lasipurkit kestävät lämpöä paremmin. Myös paristolla toimivat tuikut tai valosarjat ovat turvallisia ja näyttäviä tuikkulyhdyn sisällä, ja lisäksi pienten lasten kanssa helpompia vahtia kuin aidot kynttilät.
Liimattava lasimosaiikki on tiffanytyötä helpompi lasimosaiikki, eikä vaadi niin paljoa tarvikkeita. Lasinpalat leikataan lasiveitsellä ja pihdeillä, ja liimataan lasiliimalla lasipurkin ulkopinnalle.
Lasimosaiikkiin saa elävän pinnan käyttämällä erimuotoisia, -kokoisia ja värisiä lasinpaloja. Tehtäessä lasimosaiikkia kaarevalle pinnalle on hyvä ottaa huomioon, etteivät lasinpalat voi olla kovin suuria. Suurten palojen kulmat jäävät helposti törröttämään terävinä valmiin lyhdyn pinnalla.
Sommittelin lyhdyn toiselle puolelle vapaassa järjestyksessä erimuotoisia lasinpaloja ja käytin osittain erivärisiä laseja kuin enkelinkuvan puolella. Lyhtyä voi käyttää kummin päin tahansa ja sillä saa vaihtelua sisustukseen.
Mosaiikkilyhtyyn saa viimeistellyn ilmeen saumaamalla mosaiikin saumausaineella. Tummalla ja vaalealla saumausaineella saa hyvin erilaisen ilmeen. Valitsin itse vaalean saumausaineen, jolla saa kevyen vaikutelman. Se myös sopii vaaleaan kotiimme.
Metallilankaa on helppo muotoilla korupihdeillä ja leikata pienillä sivuleikkureilla. Tuikkulyhdyn kahvassa käytettävien helmien on tärkää olla lasisia eikä akryylisiä, koska niiden on kestettävä kuumuutta, varsinkin jos haluaa käyttää tuikun sisällä elävää tulta.